Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Προβλήματα στο γάμο

05-03-08

Αγαπητή κ. Θέκλα, εδώ και πολύ καιρό ήθελα να σας γράψω. Είμαι μια τακτική θα έλεγα, αναγνώστρια. Διαβάζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα γράμματα που αναφέρονται σε προβλήματα γάμου, επειδή κι εγώ περνώ παρόμοια. Ο σύζυγός μου κι εγώ είμαστε μαζί 10 χρόνια, όμως τώρα τελευταίως δεν τα πηγαίνουμε καλά. Λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, δεν μου λέει που πάει και όταν τον ρωτώ γίνεται καυγάς. Λέει πως τον πιέζω. Τι νομίζετε; Με απατά; Όταν τον ρώτησα προχθές μου είπε πως είμαι τρελή και βλέπω πολλά έργα. Δεν ήταν όμως έτσι η ζωή μας παλιά. Ήμασταν ερωτευμένοι. Παντρευτήκαμε από έρωτα. Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Με απατά ο σύζυγός μου ή εγώ όντως είμαι υπερβολική; Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας!!

Φίλη μου, τι να σου πω; Μόνο αυτός ξέρει αν σε απατά κι εσύ μέσα βαθιά στην καρδιά σου. Δεν μου γράφεις πολλές πληροφορίες για τη σχέση σας. Μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο δεν αρχίζει από μόνο του ποτέ. Πάντα έχει ρίζες στο παρελθόν και στην πορεία και εξέλιξη τόσο της σχέσης όσο και του καθενός από εσάς ξεχωριστά.
Από αυτά που μου γράφεις είναι πολύ πιθανόν να σε απατά. Μπορεί όμως κι από την άλλη να περνά μια φάση αντίδρασης στη ζωή του και στο γάμο του και να προσπαθεί να ξεφύγει από την επικοινωνία μαζί σου. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, φαίνεται πως δεν έχετε καθόλου καλή επικοινωνία.  Δεν μιλάτε μεταξύ σας. Δεν συζητάτε αυτά που σας συμβαίνουν και τα προβλήματά σας. Εσύ μουρμουράς και κατηγορείς κι αυτός επιτίθεται λεκτικά και καυγαδίζει.
Λυπούμαι πολύ που συμβαίνουν αυτά στο γάμο σας. Πραγματικά. Δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί συμβαίνουν, επειδή δεν μου δίνεις επαρκείς πληροφορίες. Μπορώ όμως να σου δώσω ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε για να ξεδιαλύνετε τα πράγματα, και αν γίνεται να τα βελτιώσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μιλάτε χωρίς αλληλοκατηγορίες. Να του προτείνεις να βγείτε έξω μαζί ένα βράδυ, χωρίς τα παιδιά αν έχετε, και να συζητήσετε για το τι συμβαίνει στη ζωή σας και να προσπαθήσετε να βρείτε την άκρη. Να πάτε για ένα ωραίο δείπνο ή ένα ποτό σε ένα ήσυχο μέρος. Αλήθεια, βγαίνετε καθόλου μαζί έξω; Βέβαια με το να βγείτε μαζί μια φορά έξω δεν λύνονται τα προβλήματα, μπορείτε όμως να βάλετε τις βάσεις για την απαρχή μιας κοινής δραστηριότητας με στόχο την βαθύτερη επικοινωνία.
Από την άλλη υπάρχει πάντοτε και η καταφυγή στη συζυγική θεραπεία, η οποία σίγουρα θα σας βοηθήσει πολύ στο να βρείτε τι σας συμβαίνει και να μάθετε τρόπους για να καλυτερεύσετε την σχέση σας, αν αυτό είναι εφικτό. Γιατί, λυπούμαι να σου το πω, μπορεί ήδη η σχέση σας να έχει πάθει τόσο μεγάλη ζημιά που να μην θεραπεύεται. Μην το καθυστερήσεις άλλο όμως σε παρακαλώ. Ανάλαβε θετική και εστιασμένη δράση. Αντιμετώπισε τη ζωή σου και το γάμο σου κατάματα και δώσε την ευκαιρία και στον εαυτό σου και στο σύζυγό σου να βγείτε από αυτό το τέλμα.
Να ‘σαι καλά στην νέα χρονιά και καλή δύναμη για όποιους αγώνες χρειαστεί να πολεμήσεις...Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου