Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

OCD Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή

--

«Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα το οποίο ίσως να θεωρήσετε και γελοίο. Η κόρη μου, που είναι μαθήτρια στο λύκειο, μου είπε πως η καθηγήτριά τους στο σχολείο που τους διδάσκει ψυχολογία, τους είπε πως το πρόβλημά μου είναι σοβαρό. Εγώ μέχρι τώρα δεν το είδα ως κάτι τέτοιο. Υπάρχει πραγματικά μια τέτοια αρρώστια; Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι πολύ καθαρό άτομο. Φροντίζω πάντα για την προσωπική μου καθαριότητα και την καθαριότητα του σπιτιού μου. Νευριάζω όταν οι άλλοι δεν το σέβονται αυτό. Για παράδειγμα, δε θέλω κανένας να μπαίνει με τα παπούτσια στα υπνοδωμάτια του σπιτιού, ή να σκουπίζει τα χέρια του στις πετσέτες που έχω για το πρόσωπο. Έχω δηλαδή κάποιους κανόνες στο σπίτι, που θέλω όλοι, κι ο άντρας μου και τα παιδιά μου να τους τηρούν. Η κόρη μου λέει πως τους καταπιέζω και πως είμαι διαφορετική από τις μαμάδες των φίλων τις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν είναι και τόσο καθαρές γυναίκες...»

Απάντηση:
Φίλη μου, από τα λίγα στοιχεία που μας δίνεις, ίσως παρουσιάζεις μια μορφή της ψυχαναγκαστικής-καταναγκαστικής διαταραχής. Πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή, η οποία βασανίζει πολλά άτομα και τους οικείους τους. Σε αυτή τη διαταραχή, το άτομο υποφέρει από έντονο άγχος και στρες εάν δεν τηρήσει τους προσωπικούς κανόνες ( ή τελετουργίες) καθαριότητας και υγιεινής που θέτει το ίδιο, τους οποίους συχνά αναθεωρεί και τους κάνει αυστηρότερους. Σκέψου, ίσως πριν κάποια χρόνια, να μην ήσουν τόσο αυστηρή στους κανόνες σου.
Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή ξεσπούν με φωνές και καυγάδες στους οικείους τους, όταν αυτοί παραβιάζουν τους κανόνες τους για το σπίτι. Για παράδειγμα, ίσως αντιδράς με φωνές και μουρμούρα όταν η κόρη σου μπει χωρίς να βγάλει τα παπούτσια της στο δωμάτιό σου. Ίσως το νιώθεις σαν μια μεγάλη απειλή για τη συναισθηματική ισορροπία σου. Σίγουρα τα παιδιά σου και ο σύζυγός σου δυσκολεύονται.
Εάν πάσχεις από αυτή τη διαταραχή δε φταις εσύ. Δεν το κάνεις επίτηδες να βασανίζεσαι κι εσύ και οι άλλοι. Υπάρχουν βαθύτερα αίτια στην ψυχή σου για αυτό και μόνο ένας ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει. Κάνε μια προσπάθεια, θα ανακουφιστείς έτσι κι εσύ από το άγχος και τα παιδιά σου θα νιώσουν πιο ελεύθερα στο σπίτι τους!

 

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου