Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Είμαι αλκοολικός;

--

« κ. Θέκλα, είμαι ένας νέος 26 χρονών και κατάγομαι από ένα χωριό. Εδώ και 4 χρόνια που τέλειωσα το στρατό, έχω πολύ άγχος. Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω δουλειά και η δουλειά που βρήκα δε μου αρέσει. Μένω με τους γονείς μου και τη μικρότερη αδελφή μου και τα οικονομικά στο σπίτι δεν είναι καλά. Προσπαθώ να βοηθώ τους γονείς μου όσο μπορώ στα οικονομικά. Ο πατέρας μου έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να δουλεύει. Όπως σας είπα, έχω πολύ άγχος και τελευταία μόνο όταν πίνω νιώθω καλά. Κάθε Σάββατο βγαίνω έξω με τους φίλους μου και πίνω πολύ. Παλιά δεν έπινα τόσο πολύ, μόνο 3-4 ποτά. Τώρα δεν μπορώ να σταματήσω. Η μητέρα μου ανησυχεί μήπως είμαι αλκοολικός. Εγώ δε νομίζω όμως. ʼμα μεθύσει κάποιος μερικές φορές είναι αλκοολικός; Εξάλλου μόνο 2-3 φορές μέθυσα και μόνο κάθε Σάββατο πίνω.»

Απάντηση:
«Αγαπητέ μας φίλε, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει να γίνεται αλκοολικός ακόμη και όταν πίνει μόνο μια φορά την εβδομάδα. Δεν πρέπει να καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και να έρχεσαι σε μέθη καθημερινά για να είσαι αλκοολικός. Για να ανησυχεί η μητέρα σου ίσως έχει κάποιο δίκιο. Κι εσύ ο ίδιος παραδέχεσαι πως μόνο όταν πίνεις νιώθεις καλά. Αντιμετωπίζεις βέβαια αρκετά προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα που αιτιολογούν, αλλά δε δικαιολογούν τη στροφή σου στο ποτό.
Είσαι σε μια κρίσιμη ηλικία που καλείσαι να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για τον εαυτό σου και το μέλλον σου. Νομίζω πως το άγχος και η έλλειψη ευχαρίστησης στη δουλειά και στη ζωή σου σχετίζεται με την ευθύνη που νιώθεις για να αναπληρώσεις το οικονομικό κενό που αφήνει η ασθένεια του πατέρα σου στην οικογένειά σου. Δεν εισηγούμαι να εγκαταλείψεις την οικογένειά σου, αλλά ίσως κι αυτοί να έπρεπε να σκεφτούν πως είσαι νέος άνθρωπος και δικαιούσαι να ανοίξεις τα φτερά σου για σένα και να κτίσεις τη δική σου ζωή και το δικό σου μέλλον, αντί να είσαι δέσμιος στις δικές τους υποχρεώσεις. Αν δεν υπήρχες εσύ τι θα έκαναν; Δε θα αναγκάζονταν να βρουν άλλη λύση για το οικονομικό τους πρόβλημα; Πάντως η κατάσταση που ζεις τώρα είναι επικίνδυνη για τη δική σου ψυχολογική υγεία και ισορροπία.»

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου