Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Κόρη στην εφηβεία

--

«κ. Θέκλα, θέλω τη βοήθειά σας. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο με την 15χρονη κόρη μου. Έχει γίνει πολύ ατίθαση τελευταίως. Ατίθαση και αντιδραστική. Κάνει κοπάνες από το σχολείο, χάνει τα φροντιστήριά της, γυρίζει με αγόρια. Χάνεται και δεν ξέρω πού πάει. Όταν προσπαθώ να την πλησιάσω, είναι απόμακρη και θυμωμένη. Με κατηγορεί ότι δουλεύω πολλές ώρες και δεν με έχει κοντά της. Το δέχομαι, έστω. Και τώρα όταν πάω στο σπίτι νωρίτερα ποτέ δεν είναι εκεί. Μια με το καλό, μια με το κακό, δεν έχω αποτέλεσμα.
Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές χάνω τον έλεγχο και ξεσπώ άσχημα, κάποιες φορές της έδωσα και 1 μπάτσο στο μάγουλο. Μετά μετανιώνω, αλλά κι εγώ άνθρωπος είμαι. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Της είπα να την πάρω σε ψυχολόγο και δε δέχεται.»

Απάντηση:
«Αγαπητή φίλη, κουράγιο. Η κόρη σου περνά μια δύσκολη εφηβεία. Έχει επαναστατήσει και κάνει πράγματα που δικαιολογημένα σε ανησυχούν, επειδή περικλείουν κάποιους εμφανείς κινδύνους.
Με ρωτάς τι να κάνεις. Τι να σου πω; Είναι καλή η πρότασή του να την πάρεις να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο, αλλά από τη στιγμή που αρνείται μην την πιέσεις. Η απόφαση για ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι προσωπική για το κάθε άτομο. Διαφορετικά, δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα.
Θα σου προτείνω να επισκεφθείς εσύ έναν ψυχολόγο για να μιλήσεις τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για την οικογένεια στην οποία μεγαλώνει το παιδί. Ίσως έτσι ανακαλύψεις πράγματα που δεν τα είχες σκεφθεί. Δεν εννοώ μ'αυτό ότι φταις εσύ για ότι συμβαίνει και να κατακλυσθείς από ενοχές, αλλά τις περισσότερες φορές οι κραυγές για σημασία και βοήθεια των παιδιών και των εφήβων έχουν βάση αληθείας και πραγματικής ανάγκης. Το παιδί σου χρειάζεται τη βοήθειά σου και είσαι καλή μητέρα που ανησυχείς και προβληματίζεσαι. Θα ήταν καλύτερα βέβαια να ήσουν πιο συγκρατημένη και να μην ξεσπούσες πάνω της με σωματική και λεκτική βία, αλλά κι εσύ άνθρωπος είσαι και φτάνεις και στα όριά σου, όπως όλοι μας. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει με το δύσκολο χειρισμό των αρνητικών συναισθημάτων σου για την κατάσταση και θα σου δώσει εργαλεία για καλύτερη επικοινωνία με την κόρη σου. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις το παιδί σου!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου