Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Οι ψυχολόγοι βλάπτουν;

--

Κ. Θέκλα, είμαι ένας τακτικός αναγνώστης του περιοδικού exclusive γενικότερα και της στήλης σας ειδικότερα. Πόσα πολλά προβλήματα έχει ο κόσμος, ε; Θα ήθελα τη γνώμη σας επί ενός γενικότερου θέματος. Πιστεύετε πως η ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο, ή τον μπερδεύει περισσότερο και του δημιουργεί περισσότερα αδιέξοδα; Γνωστό, συγγενικό μου άτομο παντρεμένη με δύο παιδιά, αποφάσισε πρόσφατα να χωρίσει από έναν καλότατο σύζυγο και πατέρα δύο εξαιρετικά χαριτωμένων αγοριών. Όταν ερωτήθηκε πως πήρε αυτήν την κατ'εμέ απονενοημένη απόφαση, μου απάντησε πως εδώ και ένα χρόνο επισκεπτόταν μια ψυχολόγο σε άλλη πόλη μάλιστα, η οποία τη συμβούλευσε να χωρίσει. Στην περίπτωση αυτή η ψυχολογία δεν καταστρέφει τους ανθρώπους; Τη γνώμη σας, παρακαλώ.»

Απάντηση:
«Φίλε μου, πραγματικά χαίρομαι που εσύ δεν έχεις προσωπικά δικά σου προβλήματα, για τα οποία να ρωτήσεις. Και για αυτό «ποθαυμάζεις», «πόσα προβλήματα έχει ο κόσμος, ε;». ΄Ολοι έχουμε προβλήματα, κι εγώ που κάνω αυτήν την δουλειά.
Τώρα, όσον αφορά την περίπτωση που μου γράφετε, λυπούμαι αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω μιαν περίπτωση για την οποία ακούω σκόρπιες πληροφορίες από εσάς που ο ίδιος λέτε πως είστε γνωστός, συγγενής της κοπέλας αυτής και όχι ο σύντροφός της ή η ίδια. Ούτε μπορώ να σχολιάσω τη δουλειά μιας συναδέλφου. Ούτε ξέρουμε σίγουρα αν η ψυχολόγος συμβούλευσε ευθέως την πελάτισσα της να χωρίσει. Ούτε αν ο σύζυγος ήταν όντως «καλότατος». Ξέρετε τι έχουν δει εμένα τα μάτια μου; «Καλότατους» να δέρνουν τις γυναίκες τους, να τις απατούν συστηματικά, να τις κακοποιούν ψυχολογικά... Πόσοι και πόσοι «καλότατοι» κυκλοφορούν ελεύθεροι... Και πόσες «καλότατες» φυσικά για να μην μπερδευόμαστε και φερόμαστε και εναντίον των ανδρών. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση, ανεξαρτήτου του φύλου του. Και του φίλου του, βέβαια...
Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω πως ο ψυχολόγος ποτέ δε σου επιβάλλει τι να κάνεις, δε σου υποδεικνύει τι σημαντικές αποφάσεις να πάρεις στη ζωή σου. Η δουλειά του ψυχολόγου είναι να σε βοηθήσει να ξεμπερδευτείς και να δεις καθαρά ποιος είσαι και τι πραγματικά θέλεις από τον εαυτό σου και τους άλλους. Αυτό μόνο βλαβερό δεν μπορεί να αποδειχθεί για έναν άνθρωπο. Και οπωσδήποτε αυτό του ανοίγει δρόμους, αντί να τον οδηγεί σε αδιέξοδα όπως εσείς πιστεύετε.
Επίσης, θέλω να αναφέρω πως υπάρχουν πολλά ζευγάρια που χωρίζουν χωρίς να συμβουλευθούν ψυχολόγο όπως υπάρχουν και αρκετά άλλα που διασώζουν τη σχέση τους με τη βοήθεια ενός ειδικού.

 

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου