Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Μαθητής Α' Λυκείου και άγχος

--

«κ. Θέκλα, είμαι μαθητής στην Α΄Λυκείου. Έχω πολύ άγχος και δυσκολεύομαι με τα μαθήματά μου. Οι γονείς μου δεν το καταλαβαίνουν αυτό επειδή φέρνω σχετικά καλούς βαθμούς. Νομίζουν πως αν με πιέσουν παραπάνω, θα διαβάσω παραπάνω και οι βαθμοί μου θα διορθωθούν. Θέλουν να έχω όσο πιο ψηλούς βαθμούς γίνεται. Αν είναι δυνατόν να γράφω συνέχεια 20. Και το άλλο, δεν ξέρω τι να σπουδάσω. Πρέπει να διαλέξω μαθήματα και δεν ξέρω τι μου γίνεται. Αυτοί θέλουν να ακολουθήσω είτε το επάγγελμα του πατέρα μου που είναι λογιστής είτε αυτό της μητέρας μου που είναι καθηγήτρια. Εμένα όμως νομίζω πως δεν μου αρέσει κανένα από αυτά. Από την άλλη όμως το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω τι θέλω να σπουδάσω. Με αγχώνει και ο στρατός... πώς μπορώ να ξεπεράσω το άγχος μου; Νομίζω θα αρρωστήσω στο τέλος.»

Απάντηση:
«Φίλε μου, έχεις δίκιο. Το έντονο και παρατεταμένο άγχος προκαλεί ασθένειες στον ανθρώπινο ψυχοσωματικό οργανισμό. Είναι βλαβερό. Να το ξεπεράσεις εντελώς είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο. Η ηλικία στην οποία βρίσκεσαι και οι απαιτήσεις του σχολείου, των γονιών σου από εσένα είναι πραγματικές και πιεστικές. Μπορείς όμως να το μετριάσεις, ίσως να το ελέγξεις.
Πρώτα από όλα χρειάζεται να κάνεις μια καλή συζήτηση με τους γονείς σου. Να τους μιλήσεις για τα συναισθήματά σου και τι πραγματικά σου συμβαίνει με αυτά. Είναι αλήθεια πως τα μαθήματα στο ενιαίο λύκειο είναι δύσκολα. Αυτό ακούω και από τους μαθητές λυκείου που με επισκέπτονται. Εξήγησε στους γονείς σου πόσο δυσκολεύεσαι με το διάβασμα και πως με πολύ κόπο καταφέρνεις να φέρεις τους βαθμούς που φέρνεις. Ίσως εάν σε επιβράβευαν για τις προσπάθειές σου παρά να ζητούν συνέχεια περισσότερα και περισσότερα από εσένα, να ένιωθες ικανοποιημένος και ενδυναμωμένος για τη συνέχεια.
Είναι πολύ σημαντικό θέμα οι σπουδές και το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις. Η γνώμη μου είναι πως το καλύτερο είναι ο καθένας να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί και επιλέγει ο ίδιος και όχι αυτό που το επιβάλλουν ή υποβάλλουν οι γονείς του. Πρέπει να βρεις τι πραγματικά σου αρέσει. Τι σου τραβά το ενδιαφέρον, τι σε γεμίζει. Μια πελάτισσά μου προχθές μου είπε κάτι πολύ σοφό: «Όποιος μπορεί να κάνει το χόμπυ του επάγγελμα, τότε θα είναι ευτυχισμένος!». Ποιο είναι το χόμπυ σου λοιπόν;
Για το στρατό τι να σου πω; Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή κάθε νεαρού άνδρα. Από την άλλη όμως, πολλοί αναφέρουν πως περνούν μια εποικοδομητική και σε κάποιες φάσεις ευχάριστη εμπειρία που τους μένει αξέχαστη στη συνέχεια. Επειδή δεν μπορείς να την αποφύγεις, άρχισε να την σκέφτεσαι από την καλή της πλευρά ή μην την σκέφτεσαι προς το παρόν. Έχεις ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα.
Καλό κουράγιο!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου