Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Τρίτη ηλικία και ζωή

--

«Αγαπητή Θέκλα,
Είμαι μια γυναίκα μεγάλη σε ηλικία. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου γερασμένη. Είμαι 70 χρονών και νιώθω πως είμαι νέα. Είμαι καλά στην υγεία μου και σε καλή οικονομική κατάσταση. Εδώ και 6 χρόνια είμαι χήρα. Τελευταίως νιώθω πολλή μοναξιά και σκέφτομαι να ξαναπαντρευτώ. Όταν το συζήτησα με τα 2 παιδιά μου αντιμετώπισα αντιδράσεις. Ο γιος μου που είναι 40 ετών παντρεμένος με 2 παιδιά ανησυχεί πως ο νέος μου σύντροφος εποφθαλμιά την περιουσία μου, επειδή είναι 5 χρόνια νεότερος χωρίς καλή οικονομική κατάσταση. Η κόρη μου 37 χρονών ανύπαντρη αντέδρασε πολύ άσχημα και με κατηγόρησε ότι σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου. Πως έπρεπε να έχω έννοια να την αποκαταστήσω εκείνη και όχι να παντρολογιέμαι εγώ. Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Η καρδιά της μάνας δεν θέλει να πονέσει τα παιδιά της. Από την άλλη όμως δεν αντέχω άλλο μόνη και ο άντρας που θέλω να παντρευτώ είναι καλός και με αγαπά...»

Απάντηση:
Αγαπητή κυρία, μια γυναίκα στα 70 της χρόνια φυσικά και δεν είναι γριά. Ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει πολύ. Η μια μου γιαγιά πέθανε πέρσι σε ηλικία 94 χρονών και η άλλη πρόπερσι σε ηλικία 90 χρονών. ʼρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις ακόμα 20 χρόνια ζωής μπροστά σου. Είκοσι χρόνια είναι πολύ μεγάλη χρονική περίοδος για να την περάσεις δυστυχισμένη και μόνη. Ακόμα και ένα χρόνο να αποφασίσει κάποιος να περάσει δυστυχισμένος και μόνος είναι πολύ... Στην Κύπρο όμως, λόγω κουλτούρας, έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πως όταν ο άνθρωπος αφυπηρετήσει, όταν μπει στην τρίτη ηλικία, δε δικαιούται να ζήσει τη ζωή του, σαν να γίνεται πολίτης δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Αυτό δεν ισχύει όμως πλέον στις πολιτισμένες χώρες. Η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξία είτε αυτό το άτομο προσφέρει οικονομικά με εργασία στο κοινωνικό σύνολο, είτε πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό οικονομική ζωή. Η ζωή δεν τελειώνει εκεί που τελειώνει η εργασία.
Φυσικά τα παιδιά σας, έχει ο καθένας το λόγο του για ν'ανησυχεί για εσάς. Η ανησυχία του γιου σας δε μου φαίνεται υπερβολική και καλό θα είναι να εξετάσετε καλά εάν πραγματικά υπάρχει τέτοια περίπτωση, ο νέος σας σύντροφος να έχει οικονομικές βλέψεις. Εσείς όμως είσαστε αυτή που θα κρίνετε το ποιόν του και όχι οι γύρω σας, εσείς που τον γνωρίζετε και τον ζείτε περισσότερο. Η αλήθεια είναι βέβαια πως κι ο γιος σας ίσως έχει οικονομικές βλέψεις σ'εσάς, μια και στην κουλτούρα μας θεωρείται φυσικό επόμενο τα παιδιά να κληρονομούν αυτόματα την περιουσία των γονιών τους, ακόμα και πριν το θάνατό τους. Προσωπικά εγώ πιστεύω πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε στερημένοι για να κληροδοτούμε χρήματα και περιουσία στα παιδιά μας. Είναι πιο δίκαιο να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του και να αυτοδημιουργείται. Έτσι γίνονται και τα παιδιά πιο υπεύθυνα και δημιουργικά και οι γονείς απολαμβάνουν τους καρπούς των δικών τους κόπων.
Τώρα, η κόρη σας νομίζω πως ταλαιπωρείται περισσότερο στην ιδέα πως η ίδια δεν έχει βρει ακόμη σύντροφο και με την αντίδρασή της βγάζει πάνω σας το θυμό της. Είναι κρίμα που αντιδρά έτσι παθητικά και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της δικής της κατάστασης, μήπως όμως εσείς την έχετε παραχαϊδέψει; Δείξετέ της κατανόηση για τα συναισθήματά της, μην αφήσετε όμως αυτό να σας επηρεάσει σε βαθμό που να παραιτηθείτε η ίδια από τη ζωή. Καλή τύχη!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου