Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Η γυναίκα μου είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης!

--

« κ. Πετρίδου, θέλω να σας αναφέρω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω τον τελευταίο καιρό με τη σύζυγό μου. Είμαστε παντρεμένοι εδώ και 7 χρόνια και έχουμε 2 μικρά παιδιά. Εργαζόμαστε και οι δυο πολλές ώρες και οι ευθύνες στο σπίτι και στην εργασία είναι πολλές. Τελευταίως βλέπω πως η γυναίκα μου έχει αλλάξει συμπεριφορά. Παραπονιέται συνεχώς πως είναι κουρασμένη και ξεσπά συχνά με θυμό πάνω σ'εμένα και στα παιδιά. Καταλαβαίνω την κούρασή της, κι εγώ κουράζομαι πολύ. Νομίζω όμως πως οι αντιδράσεις της είναι υπερβολικές. Προχθές μάλιστα παρολίγον να χειροδικήσει και πάνω σε εμένα .
Νομίζετε πως αυτός ο υπερβολικός θυμός συνιστά ψυχολογικό πρόβλημα; Σκέφτηκα να της προτείνω να δει κάποιον ειδικό, να πάρει ίσως φάρμακα, αλλά φοβάμαι να της το πω επειδή πιστεύω πως θα εξαγριωθεί, θα νομίσει πως τη θεωρώ τρελή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Πώς μπορώ να την προσεγγίσω για να τη βοηθήσω;»

Απάντηση:
Αγαπητέ κύριε, συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον σας για την υγεία της συζύγου σας. Πολλοί άνδρες αφήνουν τέτοια φαινόμενα να περνούν απαρατήρητα και δε λαμβάνουν δράση εγκαίρως με αποτέλεσμα και η γυναίκα τους να ταλαιπωρείται περισσότερο και οι ίδιοι, καθώς και τα παιδιά που βιώνουν αυτήν την κατάσταση.
Φαίνεται πως η σύζυγός σας περνά μια δύσκολη περίοδο στη ζωή της. Εφτά χρόνια γάμου και δυο μικρά παιδιά δεν είναι λίγο βάρος για μια σύγχρονη γυναίκα, η οποία επιπλέον εργάζεται πολλές ώρες. Δεν διευκρινίζετε εάν μοιράζεστε εξίσου τις δουλειές του σπιτιού, αλλά από την εμπειρία μου, ακόμα και στην περίπτωση που ο σύζυγος βοηθά, πάλι η περισσότερη κούραση πάει στη γυναίκα.
Πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε; Καταρχάς είναι απαραίτητο να συζητήσετε μαζί της σε μια ήρεμη ώρα τις ανησυχίες σας για το τι βιώνει η ίδια, χωρίς να τις επιρρίπτετε ευθύνες και να την απορρίπτετε. Δώστε της την ευκαιρία, να σας μιλήσει ελεύθερα, για να την καταλάβετε κι εσείς καλύτερα. Να σας πει τα παράπονά της ίσως και τι περιμένει από εσάς ως βοήθεια. Μιλήστε της κι εσείς για το πώς νιώθετε και ανησυχίες έχετε για το γάμο σας και τα παιδιά. Διαβεβαιώστε την πως δεν τη θεωρείτε τρελή και πως εισηγείστε να δείτε έναν ψυχολόγο για να τη βοηθήσει να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί ψυχικά. Για να πάρετε και επιστημονικές συμβουλές για την καλύτερη πορεία του γάμου σας. Η προσέγγισή σας θα παίξει το μεγαλύτερο ρόλο στο να βοηθηθεί η σύζυγός σας, η οποία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ψυχολογικής κατάρρευσης!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου