Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Ανησυχώ για τα παιδιά μου!

--

«Κ. Θέκλα, είμαι ένας γονιός που ανησυχώ πολύ για τα παιδιά μου. Έχω ένα γιο 13 χρονών και μια κόρη 12. Προς το παρόν δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα μαζί τους. Είναι και οι δυο αρκετά καλοί μαθητές και υπάκουοι. Ακούω όμως διάφορα παράπονα από άλλους γονιούς που τα παιδιά τους πάνε στο λύκειο. Καυγάδες, αυθάδειες, αδιαφορία για τα μαθήματα, τσιγάρο, ναρκωτικά. Ειδικά για το τελευταίο, για τα ναρκωτικά ανησυχώ ιδιαίτερα. Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο για ένα νεαρό παιδί να αντισταθεί στις σειρήνες τους. Πώς μπορώ να ασφαλίσω τα παιδιά μου από αυτόν τον κίνδυνο; Τους μιλώ συνέχεια για αυτό το θέμα, τους φέρνω και παραδείγματα για ανθρώπους που έχουν καταστραφεί από αυτήν την μάστιγα. Η γυναίκα μου, που είναι εκπαιδευτικός επιμένει ότι είμαι υπερβολικός και με αυτόν τον τρόπο θα φέρω αντίθετα αποτελέσματα. Εσείς τι νομίζετε; Δεν πρέπει να τους τρομοκρατώ άλλο; Υπάρχει άλλος τρόπος καλύτερος για να εξασφαλίσω πως δε θα τους συμβεί τίποτα κακό; Ποια είναι η γνώμη σας;»
Απάντηση:
«Φίλε μου, καταλαβαίνω τους φόβους σου και την αγωνία σου. Πράγματι τα ναρκωτικά είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά όλων μας. Κι από το δικό μου μυαλό μερικές φορές περνά αυτή η ιδέα. Δε σου το κρύβω. Κάθε γονιός ανησυχεί για τα παιδιά του.
Νομίζω όμως πως ίσως η σύζυγός σας, που σας γνωρίζει και καλύτερα, να έχει κάποιο δίκιο όταν σας λέει πως είστε υπερβολικός. Και σίγουρα η υπερβολή μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί όσο περισσότερο μιλάτε για τα ναρκωτικά στα παιδιά σας, όσο πιο συχνά τους αναφέρετε αυτόν τον κίνδυνο, τόσο πιο πολύ τους τον εντυπώνετε. Τους δίνετε το μήνυμα πως είναι πολύ εύκολο να γίνουν ναρκομανείς και πως σε τελική ανάλυση αυτό περιμένετε από αυτούς και γι' αυτό προσπαθείτε απεγνωσμένα να το αποτρέψετε. Επίσης τους εξάπτετε την περιέργεια για το τι είναι τέλος πάντων αυτές οι ουσίες για τις οποίες εσείς κάνετε τόσο ντόρο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι, αφού έχουν υπόψη τους πόσο σημαντικό είναι για σας να αποφύγουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, όταν μπουν στην εφηβεία και επαναστατήσουν απέναντι στη γονική εξουσία, όπως είναι το φυσικό και το αναμενόμενο, όταν θα νιώσουν την ανάγκη να σας εκδικηθούν σε κάποιο καυγά να πάνε να κάνουν αυτό ακριβώς που σας ενοχλεί περισσότερο.
Το να εξασφαλίσουμε πως τίποτα κακό δε θα συμβεί στα παιδιά μας είναι ανέφικτο, δεν είμαστε θεοί, άνθρωποι είμαστε και επιπλέον υπάρχει και το θέμα της προσωπικής βούλησης του καθενός. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε πλήρως τη ζωή των παιδιών μας ούτε να την προγραμματίζουμε. Ούτε είναι και σεβασμός κάτι τέτοιο.
Μπορούμε όμως να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αγάπη και αποδοχή μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον. Με το παράδειγμά μας, να είμαστε άνθρωποι προσγειωμένοι, ισορροπημένοι που σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Τέλος, όσο κι ας μας πονάει, πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά μας για να τους εμπεδώσουμε πως είναι άτομα άξια εμπιστοσύνης και κατ' επέκταση να δρουν ως τέτοια. Όσον αφορά πιο ειδικά τις διάφορες εξαρτήσεις πιστεύω πως αν αποφεύγουμε να κακοποιούμε τα παιδιά μας ψυχικά και σωματικά, αν τα βοηθούμε να ξεπερνούν τα προβλήματά τους με κατανόηση και αγάπη και αν τους διδάσκουμε τη θετική και δημιουργική πλευρά της ζωής, τότε θα έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να παρασυρθούν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μη φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά με τους γονείς τους για οτιδήποτε. Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων και , αχρείαστο να'ναι, για την αντιμετώπισή τους!Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου