Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Ντρέπομαι!

--

«κ. Θέκλα, είμαι ένας μαθητής της Α΄ Λυκείου. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον εαυτό μου πολύ σοβαρό. Το πρόβλημά μου είναι ότι ντρέπομαι υπερβολικά. Κοκκινίζω... όταν μου πει ο καθηγητής να μιλήσω στην τάξη, όταν μου μιλά μια κοπέλα, όταν πάω στο περίπτερο να ψωνίσω. Γενικά όταν έρχομαι σ' επαφή με κόσμο που δεν τους ξέρω ή πρέπει να μιλήσω μπροστά στην τάξη. Τι μπορώ να κάνω; Οι συμμαθητές μου με κοροϊδεύουν και είμαι σε απόγνωση... Μόνο όταν μιλώ στο ίντερνετ, που δε με βλέπουν νιώθω άνετα...»

Απάντηση:
«Φίλε μου, χαίρομαι που παρόλο που είσαι τόσο ντροπαλός βρήκες το θάρρος να μου γράψεις. Το ίντερνετ μας δίνει την κάλυψη της ανωνυμίας και επειδή δε μας βλέπει ο άλλος νιώθουμε άνετα. Γι' αυτό και μιλάς στο ίντερνετ με τις ώρες. Πρόσεχε όμως από τους κινδύνους. Μπορεί ένα άτομο που σου παρουσιάζεται διαφορετικό πίσω από την οθόνη του υπολογιστή και σου ζητήσει να συναντηθείτε, στην ουσία να είναι κάποιος άλλος που μπορεί να είναι επικίνδυνο να τον συναντήσεις...

Τώρα για το πρόβλημά σου. Παλιά οι άνθρωποι θεωρούσαν πως είναι πολύ θετικό για έναν νέο άνθρωπο να έχει αιδώ, να κοκκινίζει. Έτσι έδειχνε το σεβασμό του προς τους μεγαλύτερους και εξασφαλιζόταν η όποια υποταγή του στους γονείς, δασκάλους και την κοινωνία. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως το κοκκίνισμα και η δυσκολία να εκφραστείς κοινωνικά είναι μειονέκτημα και όχι προτέρημα. Φαίνεται πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και πιστεύεις πως οι άλλοι είναι καλύτεροι από σένα και με την όποια κοινωνική σου έκθεση, αυτό θα γίνει αντιληπτό. Χρειάζεται να αποκτήσεις θάρρος και να πιστέψεις στον εαυτό σου. Πώς θα το κάνεις αυτό θα με ρωτήσεις βέβαια. Νομίζω πως η πιο δραστική κίνηση είναι να μιλήσεις ανοιχτά στους γονείς σου για το πρόβλημά σου και να τους πείσεις να σε πάρουν σε έναν ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να αναπτύξεις το δυναμικό σου. Θα ανακαλύψεις επίσης τις αιτίες για το πρόβλημά σου, οι οποίες πολύ πιθανόν θα βρίσκονται στην παιδική σου ηλικία. Τραυματικές εμπειρίες στο σπίτι, στα πρώτα σχολικά χρόνια ίσως σου δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Αν οι γονείς σου δεν είναι θετικοί, τότε μίλα με το σύμβουλο στο σχολείο σου. Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου