Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Κρίσεις πανικού

13-06-11

« Αγαπητή Θέκλα,
με μεγάλη χαρά διάβασα τη καινούρια σου στήλη στο περιοδικό exclusive. ΄Ηταν κάτι που έλειπε από το περιοδικό και νομίζω πως και άλλοι αναγνώστες διαβάζουν με ενδιαφέρον τα προβλήματα που περιγράφουν καθημερινοί άνθρωποι σαν κι εμάς. Είναι μεγάλη ανακούφιση να βρίσκεις πως κάποιος άλλος περνά το ίδιο που πέρασες κι εσύ.
Στο τελευταίο περιοδικό γράφει ένας μαθητής για τα προβλήματα άγχους που παθαίνει. ΄Εχω κι εγώ κάτι παρόμοιο. Δεν είμαι φοιτητής, είμαι μεγάλος. Είμαι 35 χρονών και έχω δουλειά δική μου. Υποφέρω όμως από πολύ άγχος. Εδώ και 6 μήνες περίπου γυρίζω τους γιατρούς και δε βρίσκω λύση. Για πρώτη φορά έπαθα μια πολύ σοβαρή κατάσταση, νόμισα πως έπαθα καρδιακή προσβολή. ΄Ημουν στο αυτοκίνητο, οδηγούσα και σταμάτησα. Φοβήθηκα πως θα πάθαινα δυστύχημα. ΄Ιδρωσα, είχα ταχυκαρδία και το κεφάλι μου πήγαινε να σπάσει από τον πονοκέφαλο. Με πήγε ο αδελφός μου στο νοσοκομείο και μου έβαλαν μια ηρεμιστική ένεση. Μου έκαναν και ακτινογραφία και καρδιογράφημα και όλα ήταν εντάξει. Δεν έπαθα έμφραγμα. Νόμισα πως αυτό ήταν θα περνούσε, αλλά που να ήξερα τι με περίμενε. Το έπαθα άλλες 4 φορές μέχρι σήμερα και έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι όπου και να πάω. Νομίζω πως θα το ξαναπάθω. Δυο καρδιολόγοι με διαβεβαίωσαν πως η καρδιά μου δεν έχει πρόβλημα και είναι ψυχολογικό. Εγώ σαν να μην τους πιστεύω. Τι νομίζεις εσύ;»
«Κουρασμένη καρδιά»

Απάντηση:
Τί νομίζω εγώ;
Νομίζω πως ίσως υποφέρεις από διαταραχή πανικού. Αυτή είναι μια ψυχολογική διαταραχή η οποία συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν περνούν καταστάσεις μεγάλης έντασης. Το πρώτο επεισόδιο πανικού συμβαίνει απροσδόκητα και από κει και πέρα το άτομο μπαίνει σε μια διαδικασία όπου περιμένει με φόβο και άγχος την επόμενη κρίση και εν τω μεταξύ ψάχνει να βρει την παθολογική/οργανική αιτία του προβλήματός του. Πρόκειται για μια ψυχοσωματική κατάσταση. Το σώμα μας δηλαδή παρουσιάζει συμπτώματα ασθένειας τα οποία δεν είναι πραγματικά αλλά προέρχονται από ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος. ΄Οπως σε διαβεβαίωσαν οι καρδιολόγοι, δεν πάσχεις από καρδιά, οι κρίσεις πανικού όμως μοιάζουν με καρδιακά επεισόδια.
Φίλε μου, σε καταλαβαίνω πόσο φοβάσαι για την υγεία σου, πόσο υποφέρεις και πόσο επιθυμείς να θεραπευτείς.
Είναι πολύ δύσκολο η διαταραχή πανικού να ξεπεραστεί χωρίς ψυχοθεραπεία. Εγώ τη βλέπω ως ένα καμπανάκι που οδηγεί στην επανεξέταση της ψυχικής μας κατάστασης και των πραγματικών συνθηκών μας. Προσωπικά, τη θεωρώ ως μια από τις πιο ιάσιμες ψυχολογικές διαταραχές.

 

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου