Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Επεμβατικοί γονείς στο ζευγάρι

14-06-11

«Είμαι μια γυναίκα 33 χρονών και έχω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Κατ'ακρίβειαν νομίζω πως θα τρελλαθώ, αν δεν τρελλάθηκα ήδη. Ο άντρας μου πιστεύει πως υπερβάλλω και είμαι ιδιότροπη, αλλά εγώ πραγματικά υποφέρω. Εσύ που είσαι ψυχολόγος και καταλαβαίνεις τόσο κόσμο, σε άκουσα και από το ραδιόφωνο, σε έιδα και στην τηλεόραση, μπορείς να με καταλάβεις, νομίζω.
Είμαι παντρεμένη εδώ και 14 χρόνια. Από 19 χρονών. Αρραβωνιάστηκα από την 3η λυκείου και παντρεύτηκα 2 χρόνια μετά. Ο άντρας μου είναι πολύ καλός. ΄Εχω και 2 παιδιά. ΄Ενα γιο 8 χρονών και μια κόρη 4. Δε δουλεύω επειδή έχω ένα πρόβλημα υγείας. Είμαι στο σπίτι. Ευτυχώς ο άντρας μου έχει καλή δουλειά και δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Μένουμε σε ένα σπίτι που μας έκτισαν οι δικοί μου ακριβώς πάνω από το δικό τους σπίτι. Είναι καλοί άνθρωποι, αλλά μου έσπασαν τα νεύρα μου. ΄Ολη μέρα τσακωνόμαστε, κυρίως με τη μάνα μου. Συνέχεια θέλει να ξέρει πού πάμε, που ερχόμαστε, τι κάνουμε με τα παιδιά μας. Επεμβαίνει στα μωρά και μου λέει πως εγώ δεν ξέρω να τα μεγαλώσω. Είπα πολλές φορές στον άντρα μου να κτίσουμε αλλού σπίτι να φύγουμε, αλλά αυτός λέει δεν έχουμε χρήματα και δεν είναι σωστό, αφού έχουμε 2 μωρά να καταχρεωθούμε. Είμαι σε αδιέξοδο. Δεν μπορώ να καλέσω φίλους σπίτι μου και ούτε με τον άντρα μου να κοιμηθώ, το καταλαβαίνει. Μήπως είμαι υπερβολική;
«Εγκλωβισμένη»

Απάντηση:
«Αγαπητή φίλη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οποιοσδήποτε ψυχολόγος όμως, προσπαθεί να καταλαβαίνει τους ανθρώπους που του ανοίγουν την καρδιά τους, όχι μόνο αυτοί που εμφανίζονται στην τηλεόραση ή αρθρογραφούν. Απλά τους τελευταίους τυχαίνει να τους γνωρίζουμε.
Τώρα για το πρόβλημά σου, είναι πραγματικά σοβαρό και δή κυπριακό. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτό για την Κύπρο. ΄Οχι, δεν είσαι τρελή, έχεις δίκιο που αγανακτείς και νιώθεις εγκλωβισμένη. Οι γονείς σου είναι υπερπροστατευτικοί με σένα και τα παιδιά σου, ίσως και λόγω της κατάστασης της υγείας σου την οποία δεν αναφέρεις συγκεκριμένα.
Ο άντρας σου από την άλλη τρομάζει μπροστά στην πιθανότητα της οικονομικής και συναισθηματικής ανασφάλειας με μια πιθανή μετακόμιση. Η μετακόμιση βέβαια δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει χρέος. Μπορεί να μετακομίσεις σε ένα νοικιασμένο σπίτι και να ενοικιάσεις το δικό σου.
Μπορείς ακόμα να αποκτήσεις χόμπυ, ενδιαφέροντα, φιλίες και να μην είσαι συνέχεια σπίτι. Να ενδυναμωθείς και να μπορέσεις να βάλεις φρένο στην επεμβατικότητα των δικών σου. Είναι σημαντικό όμως να συμμετέχει και να σε ενισχύει και ο σύζυγός σου σε αυτή σου την προσπάθεια. Και να θυμάσαι: δεν είσαι τρελλή, απλά άνοιξες τα μάτια στην πραγματικότητά σου!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου