Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Φοιτητές, διασκέδαση και ποτό

14-06-11

Κ. Θέκλα,
Ερχόμενος στην Αγγλία για σπουδές έπαθα ένα «ψιλοσόκ» με πολλούς ευρωπαίους και κυρίως με τους ʼγγλους, αφού δεν μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς πρώτα να γίνουν λιώμα από το ποτό. Εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πρέπει να μεθύσω για να περάσω καλά. Αυτό με κάνει να νιώθω πως δεν έχω καμιά σχέση και πως δεν θα καταφέρω να ταιριάξω μαζί τους. ʼρα απομονώνομαι. Κάνω καλά ή όχι;

Φίλε μου, είναι αλήθεια πως σε χώρες όπως η Αγγλία η χρήση του ποτού για διασκέδαση είναι πολύ διαδεδομένη. Καθώς επίσης και τα ποσοστά αλκοολισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αν θα θέλαμε να επιχειρήσουμε μια απλοϊκή εξήγηση για αυτό το θέμα θα μιλούσαμε για την ιδιοσυγκρασία του λαού εκεί, τις καιρικές συνθήκες και την δυσκολία επικοινωνίας στο σύγχρονο «μοντέρνο» κόσμο. Δηλαδή, το ποτό έρχεται να μας δώσει «θάρρος» για να νιώσουμε και να λειτουργήσουμε ως πιο κοινωνικά άτομα, να αναστείλει δηλαδή τις όποιες κοινωνικές φοβίες και ντροπαλότητα έχουμε και στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, να βρίσκουμε ευχαρίστηση στο ποτό, ως αυτοσκοπό. Δηλαδή, πίνω για να περάσω καλά. Ενώ στην πρώτη περίπτωση πίνω για να μπορέσω να περάσω καλά με την παρέα μου.


Απάντηση:

Λες ότι έπαθες ένα ψιλοσόκ, όταν αντίκρισες αυτό το φαινόμενο. Χαίρομαι που έπρεπε να πας να σπουδάσεις για να το βιώσεις, επειδή δυστυχώς και στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια τέτοια σημεία χρήσης αλκοόλ παρατηρούνται και από εφήβους που βρίσκονται ακόμη στο γυμνάσιο ή στο λύκειο.
Λες ότι νιώθεις πως δεν μπορείς να ταιριάξεις μαζί τους για να διασκεδάσεις. Συμφωνώ πως δεν είναι απαραίτητο να αφομοιωθείς με ένα τρόπο ζωής που δεν σου ταιριάζει και επιπλέον να κινδυνεύσεις να αποκτήσεις έναν επικίνδυνο εθισμό στο ποτό. Το να απομονώνεσαι όμως, τι σημαίνει; Πώς οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις παρέα και να βγεις ενδεχομένως και έξω για να διασκεδάσεις είναι αυτοί οι οποίοι γίνονται λιώμα όπως αναφέρεις; Είμαι σίγουρη πως ενώ είναι πολύ διαδεδομένο φαινόμενο, το οποίο γνωρίζω και εκ πείρας, αφού μέρος των σπουδών μου ήταν στην Αγγλία, υπάρχουν και παιδιά, φοιτητές και εργαζόμενοι οι οποίοι να μην έχουν απαραίτητα αυτή την κακή συνήθεια.

Μήπως ψάχνεις μια εύκολη δικαιολογία για να απομονωθείς κοινωνικά; Μήπως είναι κάτι άλλο που σου φταίει; Η νοσταλγία ίσως για την Κύπρο ή μια κοινωνική ντροπαλότητα; Ή ακόμη και μια υποθάλπουσα κατάθλιψη, για την οποία το περιβάλλον στην Αγγλία είναι άκρως βοηθητικό;
Όταν γράφω πως ψάχνεις μια εύκολη δικαιολογία, δεν το γράφω για να σε κατηγορήσω πως κάνεις κάτι τέτοιο συνειδητά. Αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, και κάποιες από τις πιο πάνω υποθέσεις μου ισχύουν, τότε αυτό γίνεται υποσυνείδητα.
Η γνώμη μου είναι πως δεν σου κάνει καλό να απομονώνεσαι. Θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφθείς τον σύμβουλο-ψυχολόγο στο πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτάς. Δεν είναι κακό να κάνεις μερικές επισκέψεις για να σε βοηθήσει να βρεις πρακτικούς τρόπους να κοινωνικοποιηθείς ή και να διαγνώσει αν τυχόν άρχισε καμιά καταθλιψούλα ή αγχώδης διαταραχή. Φυσιολογικά πράγματα, που όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής μας μπορεί να τα περάσουμε. Και δεν είναι ντροπή να πάρουμε βοήθεια από ειδικό. Ίσα ίσα που κάτι τέτοιο αποδεικνύει πόσο μορφωμένο και καλλιεργημένο άτομο είσαι. Όσο πιο μορφωμένος κοινωνικά είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες των διαφόρων επιστημών προς όφελος του.
Ελπίζω να μην σε στενοχώρησα με όσα σου έγραψα. Τα έγραψα με αγάπη, σαν να τα έγραφα στον εαυτό μου ή στο παιδί μου.
Να ‘ σαι καλά!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου