Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας
Μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
Αρ. Επαγγελματικής άδειας: 24/677 (Ελληνική Δημοκρατία, Ε. Ε.)
Ατομική και οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, προσωπική ανάπτυξη.

Εθισμένοι στο Facebook?

14-06-11

Κ. Θέκλα,
Συζητώντας και με άλλους φίλους μου, καταλάβαμε ότι είμαστε εθισμένοι με. το Facebook. Θα το δεις παντού ανοικτό, ακόμα και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου που υποτίθεται πηγαίνουμε για να διαβάζουμε. Το βλέπω βεβαίως και από μένα. Μόλις ανοίγω το laptop, η πρώτη μου δουλειά είναι να μπω στο facebook. Μήπως είναι κάτι σοβαρό; Γιατί έχουμε αυτή την ανάγκη να μαθαίνουμε τι κάνει ο καθένας, γνωστοί και άγνωστοι; Λέτε να το απενεργοποιήσω;

Φίλε μου, το Facebook είναι μέσα στην καθημερινότητα μας, είτε μας αρέσει είτε όχι! Και γιατί να μην μας αρέσει; Είναι ένας εύκολος τρόπος για να επικοινωνούμε με τους πραγματικούς και διαδικτυακούς μας φίλους, να ανακοινώνουμε τα νέα μας και να μαθαίνουμε τα δικά τους. Είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και κοινωνικότητας. Δεν είναι κακό κάποιος να ανοίγει τον υπολογιστή του και να μπαίνει στο Facebook, όπως μπαίνει για να ελέγξει τις ειδησεογραφικές σελίδες, τις αθλητικές σελίδες ή τα email του.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο να εθιστεί κάποιος στο Facebook. Να το έχει διαρκώς ανοιχτό και αυτό να του απορροφά χρόνο και ενέργεια από το διάβασμα του, την κοινωνική ζωή στο φυσικό χώρο, και από την ξεκούραση του. Όπως όλους τους υπόλοιπους εθισμούς, αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει πως το άτομο έχει μια βάση κατάθλιψης και κληρονομικής ροπής προς τους εθισμούς ώστε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Και εκεί χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να μπορέσει να απεξαρτηθεί. Ψυχοθεραπεία.
Αν εσύ, ή οι φίλοι σου, διερωτάστε για το αν είστε εθισμένοι ή όχι, δοκιμάστε να μπαίνετε μόνο δυο φορές την μέρα, από μισή ώρα. Πρωί και βράδυ ίσως. Αν το αντέξετε αυτό και δεν έχετε οποιεσδήποτε παρενέργειες, όπως έχει κάποιος ναρκομανής που του τελειώνουν τα ναρκωτικά, για παράδειγμα, τότε μην ανησυχείτε. Δεν είναι τίποτα. Αν έχετε ελαφριές ενοχλήσεις, όπως να αισθάνεστε πιο αγχώδεις από το κανονικό, να σκέφτεστε συνέχεια το Facebook, και να νιώθετε στερημένοι που δεν μπαίνετε, δεν είναι τίποτα. Μπορείτε να το αντέξετε για ορισμένες μέρες μέχρι να συνηθίσετε στην καινούρια τακτική.
Χαλαρώστε όμως, παιδιά. Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Ίσα ίσα που μας δίνει εργαλεία στα χέρια μας για να ενδυναμώσουμε και την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή. Αν όμως η ζωή αρχίζει και ξεκινάει από το διαδίκτυο και δεν έχουμε προσωπικές κοινωνικές επαφές με ανθρώπους, δεν βγαίνουμε έξω για παράδειγμα, προτιμώντας να παραμείνουμε online, τότε χρειαζόμαστε επαγγελματική βοήθεια, όπως ανέφερα πιο πάνω. Στις πιο ελαφριές περιπτώσεις, το mobile internet, που μην μου πείτε πως δεν έχετε οι περισσότεροι, λύνει το πρόβλημα. Μπαίνεις, ελέγχεις και επιστρέφεις στον φυσικό χώρο που βρίσκεσαι. Κι όταν υπάρχει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον εκεί, το ξεχνάς και το κινητό... Enjoy!

 Περισσότερα Γράμματα
Μοιράσου το!

Ελάτε
σε επαφή


Πατήστε Like στη σελίδα μου στο Facebook


Πατήστε Like στη σελίδα της εκπομπής


Γνωστοποιήστε
την ιστοσελίδα μου